ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Χτυπήθηκε το αμάξι σου από πλημμύρα; Μπορείς ακόμα να το σώσεις!

1.734 Επισκέψεις στο άρθρο
Χτυπήθηκε το αμάξι σου από πλημμύρα; Μπορείς ακόμα να το σώσεις!

- Αποσυνέδεσε την μπαταρία και μην επιχειρήσεις να βάλεις τον κινητήρα μπροστά άμεσα.
- Εκτίμησε την μέγιστη στάθμη νερού και αφαίρεσε όλη την ποσότητά του μέχρι να είναι εντελώς στεγνό.
- Επιτακτική η αλλαγή λαδιών και υγρών, η αφαίρεση των μπουζί και η διάγνωση και επιδιόρθωση ηλεκτρικών σφαλμάτων.

Αποσυνέδεσε την μπαταρία και μην επιχειρήσεις να βάλεις τον κινητήρα μπροστά άμεσα.

Η εισροή υδάτων από πλημμύρα στο αυτοκίνητο είναι σίγουρα κάτι που θα ανησυχούσε τον οποιοδήποτε κάτοχο. Με βάση τα καιρικά φαινόμενα στην χώρα μας κατά τους χειμερινούς μήνες τα τελευταία χρόνια, οι πλημμύρες έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν επηρεάσει χιλιάδες ανθρώπους και τις περιουσίες τους, συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων τους. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες ασφαλιστικές κρίνουν το αμάξι ακατάλληλο μετά από πλημμύρα και αποζημιώνουν τους πληγέντες. Τι γίνεται όμως αν η ασφάλειά σου δεν καλύπτει ζημιές από φυσικά φαινόμενα;

Ο πρώτος και απαράβατος κανόνας όταν ένα αυτοκίνητο έχει πλημμυρίσει είναι πως δεν πρέπει ποτέ να γίνει απόπειρα να «μιζάρει» ο κινητήρας. Αν το νερό έχει φτάσει σε ύψος ως τον κινητήρα, το πιθανότερο είναι πως το νερό έχει εισχωρήσει στην εισαγωγή του αυτοκινήτου και σε όποιους από τους κυλίνδρους είχαν ανοικτή την βαλβίδα εισαγωγής. Αν προσπαθήσει κανείς, λοιπόν, να βάλει μπροστά τον κινητήρα, θα συμβεί το λεγόμενο «hydrolock», φαινόμενο κατά το οποίο το νερό συμπιέζεται εντός του θαλάμου καύσης με άμεσα καταστροφικές συνέπειες και ανεπανόρθωτη φθορά στον κινηττήρα.

Έπειτα από αυτό το βήμα, ήρθε η ώρα να αποσυνδεθεί η μπαταρία. Αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό ώστε να αποφευχθούν βραχυκυκλώματα και ζημιές στο ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου. Μάλιστα, αν κανείς γνωρίζει πως το αμάξι του μπορεί να πληγεί από έντονα καιρικά φαινόμενα, είναι προτιμότερο να αποσυνδέσει την μπαταρία πριν καν αυτά ξεκινήσουν. Ακόμα κι όταν ένα αμάξι είναι «σβηστό», υπάρχουν εξαρτήματα που αντλούν συνεχώς ρεύμα με κίνδυνο να βραχυκυκλώσουν, εάν οι καλωδιώσεις τους βυθιστούν σε νερό. Αμέσως μετά, αυτό που πρέπει να κάνει κανείς είναι να κατεβάσει τα παράθυρα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να ανοιχτούν οι πόρτες.

Εκτίμησε την μέγιστη στάθμη νερού και αφαίρεσε όλη την ποσότητά του μέχρι να είναι εντελώς στεγνό.

Επόμενο στάδιο η εκτίμηση της ζημιάς. Ένα έξυπνο κόλπο για να καταλάβει κανείς ποια μέρη του αυτοκινήτου εκτέθηκαν ή βυθίστηκαν κάτω από το νερό είναι να ψάξει για το σημάδι της μέγιστης στάθμης του. Συνήθως, τα λασπόνερα από την πλημμύρα θα έχουν αφήσει μια χαρακτηριστική γραμμή που θα υποδεικνύει το μέγιστο ύψος που έφτασε το νερό. Αν το ύψος αυτό βρίσκεται κάτω από το καντράν του αυτοκινήτου, τότε είναι το καλύτερο σενάριο. Αν το καντράν μπήκε κάτω από το νερό, τότε μπορεί κανείς να υποθέσει πως το νερό εισχώρησε σε όλα τα ηλεκτρικά μέρη αυτού και του κινητήρα.

Όπως και να έχει, αν θέλουμε το αυτοκίνητο να «διασωθεί» τότε πρέπει να αφαιρεθεί όλο το νερό από το εσωτερικό του. Εάν το νερό δεν έφτασε έως το καντράν, τότε πιθανόν να μην είναι ολική η ζημιά. Ξεκινήστε απορροφώντας το νερό με κάποια αντλία ή μέσω ειδικής σκούπας για την εισροή νερού. Σε βρώμικα σημεία, ξεπλύνετε με καθαρό νερό και απομακρύνετέ το με τον ίδιο τρόπο. Παράλληλα, τα περισσότερα αυτοκίνητα διαθέτουν ειδικές τάπες, συνήθως κάτω από τις πόρτες, για να στραγγίξουν το νερό. Εντοπίστε τες και ανοίξτε τις. Όταν αφαιρεθεί όλη η ποσότητα νερού, αφήστε το αμάξι ανοιχτό σε ξηρό περιβάλλον ή ιδανικά κάτω από τον ήλιο. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή αφυγραντύρα για να επιταχύνετε την διαδικασία πριν να δημιουργηθεί μούχλα.

Επιτακτική η αλλαγή λαδιών και υγρών, η αφαίρεση των μπουζί και η διάγνωση και επιδιόρθωση ηλεκτρικών σφαλμάτων.

Προχωρώντας στην περιοχή του κινητήρα, προτείνετε να αλλαχτούν όλα τα υγρά και λάδια, ακόμα κι αν δεν αυτός βυθίστηκε πλήρως. Αυτό γιατί μπορεί το νερό να έχει έρθει σε επαφή με αυτά, αλλάζοντας την σύστασή τους. Στην συνέχεια, αφαιρέστε τα μπουζί. Έτσι μπορεί να αξιολογηθεί από μηχανικό εάν και πόση ποσότητα νερού έχει εισχωρήσει στον κινητήρα και τους θαλάμους καύσης. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, δεν θα έχει εισέρθει καθόλου νερό και αυτό που προτείνεται είναι η αφαίρεση του τμήματος της εισαγωγής για να αξιολογηθεί εάν το αυτό έφτασε ως εκεί. Ξεπλύνετε την καλά, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει χώμα ή λάσπες και επανατοποθετήστε την. Επίσης, άλλο ένα σύστημα που πρέπει να αξιολογηθεί είναι το σύστημα καυσίμου. Αντλείστε λίγη βενζίνη από το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου και εξακριβώστε αν έχει εισχωρήσει νερό και βρώμα. Εάν ναι, το ρεζερβουάρ πρέπει να αδειάσει και να καθαριστεί.

Τέλος, το δυσκολότερο μέρος της επισκευής ενός πλημμυρισμένου αυτοκινήτου είναι η διάγνωση προβλημάτων στο ηλεκτρικό σύστημα και η επιδιόρθωσή τους. Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε για βλάβες που θα μπορούσαν να προκαλούνται από το νερό. Ενεργοποιήστε τα ηλεκτρικά συστήματα ένα-ένα. Για παράδειγμα, ελέγξτε για αναβοσβήνοντα φώτα, βεβαιωθείτε ότι η ανάφλεξη λειτουργεί και ανεβοκατεβάστε τα παράθυρα. Ελέγξτε κάθε ηλεκτρικό κλείσιμο πόρτας και ούτω καθεξής. Ακόμα, βεβαιωθείτε ότι τα όργανα κάνουν την πλήρη επαναφορά τους όταν γυρίζετε την ανάφλεξη στη θέση «ON». Ορισμένα μέρη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο νερό, όπως το ραδιόφωνο και το δυναμό. Για αυτά τα εξαρτήματα, είναι καλύτερο να τα αφαιρέσετε, να τα φυσήξετε με συμπιεσμένο αέρα και να τα αφήσετε να στεγνώσουν πλήρως πριν τα επανατοποθετήσετε και δοκιμάσετε τη λειτουργία τους.

Συμπερασματικά, ακόμα κι αν ένα αυτοκίνητο έχει πλημμυρίσει, υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς ώστε να το επαναφέρει σε λειτουργική κατάσταση. Παρόλα αυτά, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη και κοστοβόρα, με αποτέλεσμα η ασφάλεια με προστασία από φυσικές καταστροφές να είναι η μόνη λύση για ένα «ξέγνοιαστο» κεφάλι.

FORD
Fiat