ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
2 φωτογραφίες »

Με πορτοκαλί οι ταχυφορτιστές, με πράσινο οι μικρότερες παροχές. Πηγή: Plugshare.com

Χάρτης: Που φορτίζω ηλεκτρικό στην Ελλάδα;

26.766 Επισκέψεις στο άρθρο (11/12/2019)

Φορτίζω κι έρχομαι… Σύντομα αυτή η πρόταση θα ακούγεται όλο και πιο συχνά στα αυτιά μας. Που θα φορτίσεις όμως και πως; Δείτε τα σημεία φόρτισης στη χώρα μας, τη διαδικασία φόρτισης και τον τύπο βύσματος ανά περίπτωση.


Αυτοί είναι οι τύποι βύσματος και ο τύπος φόρτισης που προσφέρεται από το καθένα.

Αυτοί είναι οι τύποι βύσματος και ο τύπος φόρτισης που προσφέρεται από το καθένα.


Στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν περίπου 100 σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων που με βάση τον όγκο πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (και επαναφορτιζόμενων plug-in hybrid) μας καλύπτει απόλυτα μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τον χάρτη του plugshare που είναι το πιο ενημερωμένο σύστημα χαρτογράφησης του δικτύου ηλεκτρικής φόρτισης στον κόσμο αυτή τη στιγμή, μπορείτε να δείτε που θα βρείτε από μια απλή πρίζα έως έναν ταχυφορτιστή για τον ανεφοδιασμό του οχήματός σας.

Συνολικά υπάρχουν 13 σημεία ταχείας φόρτισης (με πορτοκαλί χρώμα στο χάρτη) σε ορισμένα Σ.Ε.Α. (Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών), με τα περισσότερα να βρίσκονται στην Ιόνια Οδό.

Οι περισσότεροι από τους σταθμούς διαθέτουν φορτιστές ημιταχείας φόρτισης (wallbox) ενώ υπάρχουν και περίπου 20 σταθμοί που διαθέτουν απλή οικιακή πρίζα για φόρτιση.

Σύμφωνα πάντως με τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) προωθείται η εγκατάσταση άλλων 200 σταθμών φόρτισης στα νησιά και 1000 - 1500 στην ηπειρωτική χώρα από εφέτος ως το 2020.

Τρόποι πληρωμής ρεύματος
• Στην οικιακή φόρτιση (είτε από πρίζα, είτε με την εφαρμογή wallbox) το κόστος μεταφέρεται στον λογαριασμό του ρεύματος με χρέωση ανά kWh. 
• Σε δημόσια σημεία φόρτισης χρεώνεστε κυρίως με βάση το χρόνο φόρτισης και δεν υπολογίζεται ακόμη η ποσότητα ρεύματος της φόρτισης. 
• Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο Πάροχο Ηλεκτροκίνησης (Mobility Service Provider, MSP) και όπως και στην κινητή τηλεφωνία να έχετε πρόσβαση έναντι παγίου τέλους στο δίκτυό του και τις προσφορές του. 
• Σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ κλπ. υπάρχουν σταθμοί φόρτισης όπου μπορείτε να ανεφοδιαστείτε με ρεύμα χωρίς καμία χρέωση. 

Φόρτιση στο σπίτι
Τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα που πωλούνται στην Ε.Ε είναι εξοπλισμένα με καλώδιο φόρτισης με την ονομασία Type2 για φόρτιση AC (εναλλασσόμενο ρεύμα). Αυτό το καλώδιο συνδέεται με μια οικιακή πρίζα (σούκο), και αποτελεί έναν πρακτικό εφεδρικό φορτιστή. Ωστόσο, λόγω της χαμηλής ταχύτητας φόρτισης (αναλόγως της διαθέσιμης ισχύος σε αμπέρ και του μοντέλου του αυτοκινήτου), μπορεί να είναι ακατάλληλο για καθημερινή χρήση. 

Hμιταχεία φόρτιση από wallbox
Οι συσκευές ημιταχείας φόρτισης (wallbox) που τοποθετούνται σε κοινόχρηστα σημεία, όπως σε πεζοδρόμια, οργανωμένους χώρους στάθμευσης, super markets κλπ., είναι ειδικές συσκευές που παρέχουν εναλλασσόμενο ρεύμα με ισχύ από 3,7kW έως 22kW με τη χρήση του βύσματος Type 2. Μια πλήρης επαναφόρτιση άδειας μπαταρίας σε αυτά τα σημεία διαρκεί από 1 έως 5 ώρες, αναλόγως του τύπου του αυτοκινήτου και της έντασης ρεύματος του φορτιστή. Συσκευές wallbox προσφέρουν προαιρετικά όλες οι εταιρείες που διαθέτουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ούτως ώστε να την τοποθετήσετε και για οικιακή χρήση. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο χρειάζεται να διαθέτετε ιδιόκτητο χώρο πάρκινγκ ενώ απαιτείται και η συγκατάθεση των άλλων ενοίκων -αν υπάρχουν- για την εγκατάστασή τους.

Ταχεία φόρτιση
Οι σταθμοί ταχυφόρτισης παρέχουν είτε συνεχές ρεύμα (DC) έντασης ως 50 kW σήμερα και εώς 150 kW πολύ σύντομα, είτε και εναλλασσόμενο (AC) με ισχύ έως 44 kW για οχήματα που διαθέτουν ενσωματωμένο ταχυφορτιστή. Μια επαναφόρτιση σε ποσοστό 85% - 90% της μπαταρίας διαρκεί από 25΄έως 45΄ ανάλογα και με τον τύπο του οχήματος, τη χωρητικότητα των μπαταριών του και την εξωτερική θερμοκρασία και γίνεται με τη χρήση των βυσμάτων CCS ή CHAdeMO.
  1. Η οικιακή πρίζα δεν είναι φορτιστής, αλλά μια λύση ανάγκης
  2. O καλύτερος τρόπος φόρτισης είναι μέσω wallbox των 7 ή 11 kW, γιατί έτσι θα φορτίσεις σε μια νύκτα και η μπαταρία σου θα αντέξει περισσότερα χρόνια.
  3. Στην Ελλάδα υπάρχουν 13 ταχυφορτιστές των 50 kW. ¶ρα σε 30 λεπτά ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν μπορεί να φορτίσει. Στην Αγγλία το αντίστοιχο νούμερο είναι 2.500 περίπου…
  4. Ταχυφορτιστής της Tesla δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Προβλέπονται 5 για το 2020 (Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λαμία, Σπάρτη)

Autotriti.gr
ETHNIKH ASFALISTIKH FYSIKES KAT.