5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την Υπνηλία και την Κούραση.

Κούραση και νύστα στο τιμόνι

20.195 Επισκέψεις στο άρθρο

Είναι θέμα ελάχιστων δευτερολέπτων: η κούραση σε λυγίζει, τα ματόκλαδα κατεβαίνουν και όταν τα ξανανοίξεις έχεις ήδη ακουμπήσει το μπροστινό αυτοκίνητο. Κι αυτό είναι το καλό σενάριο. Ας δούμε κινδύνους και λύσεις κόντρα στην υπνηλία και την κούραση.


Μπορεί να θεωρείται από τους πιο light κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει ο οδηγός στις μετακινήσεις του, αλλά η στατιστική έχει άλλη άποψη. Πρόσφατη έρευνα στην Αγγλία, έδειξε ότι, 1 στους 6 οδηγούς που ερωτήθηκαν παραδέχτηκε ότι έχει πιάσει τον εαυτό του να κοιμάται στο τιμόνι. Πρόκειται για εκείνα τα κρίσιμα δευτερόλεπτα που τα μάτια βαραίνουν κι αν είσαι τυχερός και προλάβεις να κάνεις αυτό το κλασσικό τίναγμα του κεφαλιού προς τα πάνω και επανέλθεις στον κανονικό κόσμο μπορεί να καταφέρεις να ξεφύγεις από το… όνειρο – ή μάλλον τον εφιάλτη. 

Πιο πολύ μια αντρική υπόθεση
Ας συνεχίσουμε όμως με αριθμούς: Μόνο το 48% των οδηγών παραδέχεται ότι όταν νιώσει συμπτώματα νύστας θα κάνει στην άκρη για να κοιμηθεί σε ασφαλές σημείο ή έστω να ζητήσει από κάποιον άλλο οδηγό να τον αντικαταστήσει. Έχουμε λοιπόν έναν κίνδυνο που ελάχιστοι τον αναγνωρίζουν και οι περισσότεροι από τους μισούς δεν ενδιαφέρονται να κάνουν κάτι, ακόμα κι όταν τον διαπιστώσουν. Καλό; Επίσης, μπορεί ως κίνδυνος η υπνηλία στο τιμόνι να μας αφορά όλους αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο ίδιος δεν έχει φύλο. Είναι μάλιστα πιο πολύ αντρικό ζήτημα: το 24% των ανδρών παραδέχεται ότι τους έχει συμβεί ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι μόλις 10% 

Aς ξυπνήσουμε λοιπόν 
Ας μην τον παραβλέπουμε άλλο αυτόν τον κίνδυνο λοιπόν. Τα προγράμματά της καθημερινότητάς μας, οικογενειακά και επαγγελματικά, δεν είναι εύκολα κι έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη φυσική μας κατάσταση. Η κούραση είναι πια ο μόνιμος συνεπιβάτης ακόμα και στις καθημερινές μετακινήσεις μας. Ας δούμε λοιπόν κάποιες λύσεις και όσο το δυνατόν απλές μεθόδους αντιμετώπισης. 

Επόμενη σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)

FORD E-TRANSIT
OPEL