Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Εσύ αντέχεις χωρίς κινητό στο αυτοκίνητο;

2.124 Επισκέψεις στο άρθρο (7/1/2021)

Η χρήση του κινητού στο δρόμο οφείλεται για δεκάδες θανατηφόρα τροχαία κάθε χρόνο. Μήπως η εξ ολοκλήρου απαγόρευση χρήσης του με τον κινητήρα ενεργοποιημένο είναι η λύση;

Δείτε ΕΔΩ το θέμα και σε μορφή περιοδικού!

Οι παλιότεροι θα θυμόμαστε την εποχή χωρίς κινητά τηλέφωνα. Όταν μπορούσες να πεταχτείς μέχρι το περίπτερο και δεν χρειαζόσουν κινητό τηλέφωνο «μήπως και τύχει» κάτι. Τώρα που το κινητό στο αυτοκίνητο είναι επικίνδυνο, αντέχεις να μην το χρησιμοποιείς;

Το κινητό σήμερα δεν είναι φυσικά μόνο τηλέφωνο. Ή καλύτερα, το κινητό σήμερα είναι ένα σωρό πράγματα πριν το πεις τηλέφωνο. Και στο αυτοκίνητο, ειδικά στα παλιότερα που δεν έχουν ένα σωρό ηλεκτρονικά για τέτοιες δουλειές, το κινητό είναι πλοηγός, ηχοσύστημα και έξυπνος βοηθός. Είναι πολυεργαλείο, και όσο και να το κοροϊδεύουμε που το παίρνουμε μαζί από το περίπτερο μέχρι την τουαλέτα, κάνει πολλά πράγματα ευκολότερα ή και καλύτερα.

Όμως το κινητό ευθύνεται πολύ για την απόσπαση της προσοχής μας στο δρόμο, και έτσι με σειρά μέτρων που ξεκίνησαν με το υποχρεωτικό bluetooth στο αυτοκίνητο, τώρα φτάνουμε να πρέπει να το απαγορεύσουμε τελείως.

Και έτσι στην Αγγλία το τηλέφωνο στο αυτοκίνητο απαγορεύεται πλήρως. Δηλαδή απαγορεύεται να το αγγίξεις. Μπορείς να βάλεις τον πλοηγό πριν ξεκινήσεις αλλά δεν μπορείς να το ακουμπήσεις. Αν η αστυνομία σε πιάσει να αγγίζεις την οθόνη, έχεις αμέσως πρόστιμο 300 ευρώ και έξι πόντους, τους μισούς πριν σου πάρουν το δίπλωμα.

Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι τα τηλεφωνήματα που μπορούν να λαμβάνονται από την ανοιχτή ακρόαση, αλλά όχι από τη συσκευή. Το πρόβλημα είναι κυρίως το χαζολόι. Το Facebook όσο περιμένεις στο φανάρι, το Instagram, να μια στιγμή πριν κοιτάξεις το στοπ, και λίγο το Twitter όσο κόβεις για τη διάβαση.

Αυτή η χρήση του κινητού, και όχι τόσο το τηλεφώνημα, είναι που το κάνει επικίνδυνο. Και αυτή η χρήση είναι που τώρα απαγορεύεται. Αν θες να χαζέψεις στο ίντερνετ, σταμάτα, σβήσε, βάλε το κλειδί στο ταμπλό και κάντο.

Ακούγεται αστείο αλλά αυτή είναι η οδηγία. Δεν αρκεί να σταματήσεις στην άκρη του  δρόμου για να χρησιμοποιήσεις το κινητό. Πρέπει να είναι το αυτοκίνητο σβηστό και το κλειδί στο ταμπλό ως δείγμα συνειδητής εφαρμογής της οδηγίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση έχει πρόστιμο.

Ο στόχος είναι να μειωθούν περαιτέρω τα θύματα στο δρόμο, και η βρετανική κυβέρνηση περιμένει σε απόλυτους αριθμούς 100 ανθρώπους το χρόνο να γλιτώνουν τη ζωή τους από συγκρούσεις που οφείλονται σε κινητό.

Εσείς όμως τι λέτε; Μπορείτε να αφήσετε το κινητό στο σπίτι; Ή να συμμορφωθείτε με τόσο αυστηρά μέτρα; Και τελικά τι λέτε; Αξίζει τον κοπο;

Mercedes
OPEL