Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
7 φωτογραφίες »

Η Αστυπάλαια μπήκε στην πρίζα

2.890 Επισκέψεις στο άρθρο (3/6/2021)

Η αρχή για να μετατραπεί η Αστυπάλαια σε ένα έξυπνο και βιώσιμο νησί έγινε, με την παράδοση των πρώτων οχημάτων αλλά και την επέκταση των υποδομών στο νησί.

Τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου πλήρως ηλεκτρικού περιπολικού παραδόθηκαν από τη Volkswagen στο νησί της Αστυπάλαιας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της Volkswagen Herbert Diess να είναι παρόντες μεταξύ άλλων. Η εκδήλωση σηματοδότησε την έναρξη της μετάβασης προς τον εξηλεκτρισμό της Αστυπάλαιας, κάτι που αναμένεται να συμβεί βήμα, βήμα μέσα στα επόμενο χρόνια, μετά τη σχετική συμφωνία τον περασμένο Νοέμβριο.
 
Εκτός των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων, στη διάθεση των κατοίκων του νησιού βρίσκονται ήδη και οι 12 φορτιστές, δωρεά της VW. Θυμίζουμε πως το μέρος του πρότζεκτ προβλέπει πως όλα τα οχήματα των τοπικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Αστυπάλαιας αλλά και τα αυτοκίνητα του δημόσιου τομέα και της αστυνομίας θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά. Παράλληλα η Volkswagen έχει υποσχεθεί πως θα εγκαταστήσει φορτιστές σε ολόκληρο το νησί για να εξασφαλίσει μια ολοκληρωμένη υποδομή φόρτισης που όταν ολοκληρωθεί θα προσφέρει περίπου 230 ιδιωτικά και πολλά δημόσια σημεία φόρτισης.
 
Από κει και πέρα στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται ένα εντελώς νέο, προηγμένο σύστημα μεταφοράς με υπηρεσίες ψηφιακής κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένης μιας ηλεκτρικής υπηρεσίας ridesharing που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει την τρέχουσα περιορισμένη υπηρεσία τοπικών λεωφορείων σε ένα νέο επίπεδο. Μαζί με τους τοπικούς συνεργάτες, μέρος της παραδοσιακής επιχείρησης ενοικίασης οχημάτων θα μετατραπεί σε υπηρεσία κοινής χρήσης οχημάτων που προσφέρει ηλεκτρικά σκούτερ από τη SEAT και ηλεκτρικά ποδήλατα του Ομίλου, καθώς και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Συνολικά, περίπου 1.000 ηλεκτρικά οχήματα αντικαθιστούν περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρες καύσης. 
 
«Αυτό που κάνουμε εδώ αποτελεί ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό γρανάζι στη συλλογική μας προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μέχρι το 2030, δύο στις τρεις κιλοβατώρες που θα καταναλώνονται στην Ελλάδα θα προέρχονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Αστυπάλαια θα είναι το μέρος όπου θα γίνει η δοκιμή για την ενεργειακή μετάβαση. Ενέργεια που θα παράγεται εξ ολοκλήρου από τη φύση και η οποία θα τροφοδοτεί ένα αμιγώς ηλεκτρικό, πλήρως ενσωματωμένο σύστημα μεταφορών», είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Hyundai
NISSAN