Το T10X είναι το πρώτο αμιγώς τουρκικό αυτοκίνητο από την γείτονα χώρα.
- Πρώτη επαφή με το τουρκικό ηλεκτρικό Togg T10X
- Έκανε την αρχή με το T10X η Togg, έρχεται και σεντάν
- Πρώην μέλος της VW πίσω από τη σχεδίαση του
- Η δυνατή έκδοση γράφει το 0-100 σε 4,8 δλ., 218 ίππους η «βασική»
- High-tech καμπίνα με οθόνη από άκρη σε άκρη του ταμπλό
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Πρώτη επαφή με το τουρκικό ηλεκτρικό Togg T10X
Μπορεί στην Τουρκία να έχουν εργοστάσια μεγάλες εταιρείες, οι οποίες στη συνέχεια προωθούν τα οχήματα ένας στην Ευρώπη, αλλά δεν υπήρχε μια αμιγώς τούρκικη μάρκα. Αυτό άλλαξε πριν 6 χρόνια, όταν μια μικρή ομάδα τουρκικών βιομηχανικών κολοσσών από διαφορετικούς αλλά σημαντικούς τομείς, ένας η μηχανολογία, το εμπόριο, τα ηλεκτρονικά και οι επικοινωνίες ένωσαν ένας δυνάμεις ένας για να ιδρύσουν την πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία ένας χώρας, την Togg. Μάλιστα η ιδέα δεν έμεινε μόνο στη δημιουργία αυτοκινήτων, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, με τη μεγάλη ιδέα να είναι ένας ολοκληρωμένος «κόσμος» με δικό του δίκτυο ενέργειας, φόρτισης και ένα ψηφιακό οικοσύστημα που ξεπερνά κατά πολύ την πώληση οχημάτων.
Έκανε την αρχή με το T10X, έρχεται και σεντάν
Μετά το επίσημο ντεμπούτο της Togg στην τεχνολογική έκθεση CES στο Λας Βέγκας του 2022, η εταιρεία έκτισε ένα τεράστιο εργοστάσιο στο Gemlik της επαρχίας Bursa, παρήγγειλε 1.000 σταθμούς φόρτισης, άρχισε να τους εγκαθιστά σε όλη τη χώρα και παρουσίασε επίσημα το πρώτο της μοντέλο, το Τ10Χ. Ως μεσαίο SUV (μήκος 4,599 μ.), στόχος του είναι να είναι ανταγωνιστικό απέναντι στα άλλα ηλεκτρικά μοντέλα της κατηγορίας, όπως το VW ID.4, το Renault Megane E-Tech, το Tesla Model Y, αλλά και το νέο Audi Q6.
Στην Τουρκία τουλάχιστον, το αυτοκίνητο, που ξεκινάει από τις 1,4 εκατομμύρια λιρέτες ή περίπου 40.000 ευρώ, (1,5 φορά πιο ακριβό από το best seller Fiat Aegea ή Tipo όπως το γνωρίζουμε), έχει ξεκινήσει ονειρικά την πορεία του. Μάλιστα ήταν τόσο πολλές οι παραγγελίες, που η εταιρεία αναγκάστηκε να «βάλει σε πάγο» σχεδόν 150.000 ενδιαφερόμενους, αφού δεν μπορούσε μέχρι πέρυσι να κατασκευάσει περισσότερα από 20.000 αντίτυπα. Φέτος όμως έχουν βάλει στόχο να πιάσουν τα 40.000 οχήματα, και ήδη σκέφτονται να βγουν το φθινόπωρο στην αγορά της Ευρώπης, και συγκεκριμένα στη Γερμανία. Μάλιστα θα εμπλουτίσουν το στόλο τους με ένα μεσαίο σεντάν μήκους 4,80 μέτρων, το T10F, το οποίο θα ανταγωνίζεται αυτοκίνητα όπως το VW ID.7 και το Tesla Model S.
H Togg φαντάζεται το αυτοκίνητο ως μια έξυπνη συσκευή με ρόδες. Η οθόνη εκτείνεται σε όλο το πλάτος του ταμπλό και προσφέρει διάφορες ψηφιακές δυνατότητες.
Πίσω από τη σχεδίαση του, πρώην μέλος της VW
Αρκετά με τις πληροφορίες, ήρθε η ώρα για το test drive. Η αλήθεια είναι ότι δεν μας φαίνεται περίεργο που το Τ10Χ φαίνεται τόσο φινετσάτο. Εξάλλου η Togg δεν προσέλαβε μόνο την Pininfarina για το σχεδιασμό του, αλλά πήρε στους κόλπους της και τον πρώην επικεφαλής σχεδιαστή της VW, Murat Günak, ο οποίος, ως γηγενής Τούρκος, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο από τη χώρα του.
Οι προσφερόμενοι χώροι ταιριάζουν με το μήκος των 4,59 μέτρων και το μεταξόνιο των 2,89 μέτρων, τη στιγμή που η χωρητικότητα του πορτ-μπαγκάζ κυμαίνεται από τα 441 έως 1.515 λίτρα. Αξιοσημείωτα είναι και τα καθίσματα, τα οποία είναι αρκετά άνετα και με καλή στήριξη που σε κάνουν να θέλεις να οδηγήσεις non stop για αρκετές ώρες. Η αλήθεια είναι ότι η συνολική πολυτέλεια που βγάζει είναι πολύ πιο εκλεπτυσμένη από τα φτηνά αυτοκίνητα που η Fiat, η Ford ή η Renault συναρμολογούν στην γείτονα χώρα.
Η δυνατή έκδοση γράφει το 0-100 σε 4,8 δλ., 218 ίππους η βασική
Η οδηγική συμπεριφορά του είναι προσανατολισμένη για πιο χαλαρούς ρυθμούς, όπως αρμόζει σε ένα αυτοκίνητο αυτού του μεγέθους, κι ακόμη και χωρίς αερανάρτηση, προσφέρει άνεση, ενώ χάρη στη μεγάλη γωνία κλίσης των τροχών είναι ασυνήθιστα εύκολο στο χειρισμό. Σε αντίθεση με τα κινεζικά νεοφερμένα μοντέλα, τα συστήματα υποβοήθησης δεν φαίνονται τόσο νευρικά και ενοχλητικά, με τα βασικά ηλεκτρικά στοιχεία του να είναι κάτι παραπάνω από ανταγωνιστικά. Το Τ10Χ είναι εξοπλισμένο με έναν ή δυο ηλεκτροκινητήρες της Bosch, με τον καθένα από αυτούς να βγάζει 218 ίππους και 350 Nm, επιτρέποντας στη δυνατή έκδοση να κάνει το 0-100 χλμ./ώρα σε 4,8 δλ. και να έχει τελική 185 χλμ. /ώρα. Όσον αφορά τις μπαταρίες, η Τogg τις κατασκευάζει η ίδια σε κοινοπραξία με τη Farasis κι έχουν χωρητικότητα 52,4 ή 88,5 kWh, δίνοντας στο μοντέλο αυτονομία έως και 523 χιλιόμετρα και δυνατότητα φόρτισης που φτάνει τα 180 kW. Αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τους ήδη παίχτες της κατηγορίας, όπως τη VW για παράδειγμα.