ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Τα αμάξια έγιναν υποχρεωτικά «αστακοί» και «έκοψαν» τα φθηνά μοντέλα

4.064 Επισκέψεις στο άρθρο (10/4/2025)
Τα αμάξια έγιναν υποχρεωτικά «αστακοί» και «έκοψαν» τα φθηνά μοντέλα

Τα αμάξια έγιναν υποχρεωτικά «αστακοί» και «έκοψαν» τα φθηνά μοντέλα

Όπως έχουμε τις νόρμες ρύπων (Euro 5, Euro 6), έχουμε και νόρμες ασφαλείας που κάνουν υποχρεωτικά τα συστήματα ασφαλείας.
Κάμερες, αισθητήρες, βοηθήματα και ένα σωρό τεχνολογία είναι υποχρεωτικά από τη βασική και αύξησαν το κόστος.
Ο στόχος της Ε.Ε. είναι οι μηδενικοί θάνατοι στην άσφαλτο το 2050.
Το κόστος εκτός από εμάς πέφτει και στους κατασκευαστές που αναγκάζονται να «κόψουν» μοντέλα.

autotriti team

Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»

Όπως έχουμε τις νόρμες ρύπων (Euro 5, Euro 6), έχουμε και νόρμες ασφαλείας που κάνουν υποχρεωτικά συστήματα ασφαλείας

Πρόσεξε κανείς πόσο «τίγκα» είναι τα νέα αυτοκίνητα σε εξοπλισμό ασφαλείας; Πόση τεχνολογία έχει ακόμη και η πιο βασική έκδοση; Πρόσεξε κανείς πως τα αυτοκίνητα κάτω από 15.000 ευρώ εξαφανίστηκαν; Και πως μαζί τους εξαφανίστηκαν και τόσα μοντέλα που μέχρι τώρα ήταν «μια χαρά»; Τι άλλαξε;

Έχουμε ακούσει για τις νόρμες ρύπων Euro και πόσο έχουν επηρεάσει τα αυτοκίνητα. Οι νόρμες αυτές δεν καθόρισαν μόνο το πόσο ρυπαίνουν τα αυτοκίνητα, αλλά και το πόσο αξιόπιστα έπρεπε να γίνουν ώστε να ρυπαίνουν το ίδιο σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αλλά δεν είναι οι μόνες. Η Ε.Ε. εκτός από τους ρύπους ρυθμίζει και την ασφάλεια των αυτοκινήτων, με κάποια συστήματα να γίνονται υποχρεωτικά κάθε τόσο, όπως κάποτε έγινε με το ABS και το ESP. Μόνο που τώρα, με την πιο πρόσφατη νόρμα GSR2, ο βασικός εξοπλισμός είναι πλέον «τίγκα».

Κάμερες, αισθητήρες, βοηθήματα και ένα σωρό τεχνολογία είναι υποχρεωτικά από τη βασική και αύξησαν το κόστος

Στην πιο πρόσφατη νόρμα, και ειδικά μετά τον Ιούλιο του 2024, όλα τα αυτοκίνητα πρέπει να έχουν φρένα πανικού, έλεγχο λωρίδας, προεγκατάσταση μονάδας ελέγχου αλκοόλ, μονάδα ελέγχου κούρασης οδηγού (συνδυάζει αισθητήρες και προειδοποιεί), «μαύρο κουτί» που συλλέγει όλα τα δεδομένα του αυτοκινήτου, μονάδα αναγνώρισης και ελέγχου ταχύτητας. Μόνο αυτό το τελευταίο απαιτεί κάμερες ανάγνωσης ορίων, συχνά και GPS, ενώ όλα αυτά μαζί κάνουν χρήση σειράς αισθητήρων και υπολογιστών που αναλύουν και προειδοποιούν ή και επεμβαίνουν στην οδήγηση.

Ο στόχος της Ε.Ε. είναι οι μηδενικοί θάνατοι στην άσφαλτο το 2050

Για την Ε.Ε. το στοίχημα είναι η περαιτέρω μείωση των θανάτων στην άσφαλτο. Το πρώτο GSR2 του 1998 είχε σκοπό να τους μειώσει στο μισό μέχρι το 2020, τώρα ο στόχος είναι το μηδέν μέχρι το 2050. Αυτό το στοίχημα αξίζει όσο κανένα άλλο, όμως το τίμημα είναι σημαντικό και το πληρώνουμε όλοι μας. Τα αυτοκίνητα είναι αρκετά ακριβότερα, δύσκολα πέφτουν κάτω από τις 20.000 ευρώ, ακόμη και όταν ο εξοπλισμός άνεσης δεν είναι σπουδαίος, αφού ο εξοπλισμός ασφαλείας είναι φουλ.

Το κόστος εκτός από εμάς πέφτει και στους κατασκευαστές που αναγκάζονται να «κόψουν» μοντέλα

Τη «νύφη» της ασφάλειας την πλήρωσαν όμως και οι κατασκευαστές. Όχι μόνο πληρώνουν με τις σειρά τους αυτές τις τεχνολογίες στις εταιρείες που τις εξελίσσουν, αλλά από το 2022 που ξεκίνησε το GSR2 για τα καινούργια μοντέλα, μέχρι το 2024 που ό,τι πωλείται έπρεπε να το ακολουθεί, αναγκάστηκαν να «κόψουν» αυτοκίνητα από τις γκάμες τους για να ανταπεξέλθουν. Η μισή γκάμα της Fiat (500Χ, Tipo, 500 Hybrid), μοντέλα της Renault (π.χ. Zoe) και άλλων κατασκευαστών αποσύρθηκαν αφού ήταν ασύμφορο να προσαρμοστούν.
 
Αξίζει τον κόπο; Το στοίχημα σίγουρα ναι. Όμως με ακριβές τιμές και την απόσταση που χωρίζει πολύ κόσμο από ένα νέο αυτοκίνητο, το πρόβλημα δεν λύνεται, ή τουλάχιστον δεν λύνεται μέχρι αυτά τα νέα μοντέλα να μπουν στην αγορά μεταχειρισμένου και ο στόλος να ανανεωθεί. Τι λες όμως, μέχρι τότε, αξίζει η ασφάλεια τα παραπάνω λεφτά;

Mercedes
Autotriti.gr