Η άποψη της Shell σχετικά με τον χώρο των καυσίμων
Διαβάστηκε από 20382αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:18/11/2008
Φυσικά και για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως η διαμόρφωση των τιμών στο χώρο των καυσίμων, οφείλουμε να δούμε και το ποια είναι άποψη των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών. Γι' αυτόν το λόγο ήρθαμε σε επικοινωνία με μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την Shell. Από την εταιρεία μας απάντησαν ότι το κόστος για την προμήθεια της ζητούμενης ενέργειας σε όλο και περισσότερους καταναλωτές είναι αρκετά υψηλό και αυτό οφείλεται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις όλο και μεγαλύτερες επενδύσεις στα στάδια της διύλισης και της εμπορίας. Πιο αναλυτικά μας ανέφεραν:
"Ο κλάδος δαπανά ποσά-ρεκόρ για να αυξήσει την προσφορά και να ανταποκριθεί έτσι στη ζήτηση για ενέργεια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε όλο τον κόσμο λειτουργούν πάνω από 3.500 εταιρείες πετρελαίου. Η Shell παράγει το 3% του αργού πετρελαίου παγκοσμίως. Επομένως, για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες διύλισης και προμήθειας καυσίμων στα 46.000 πρατήριά μας ανά τον κόσμο, πρέπει να αγοράζουμε σημαντικές ποσότητες πετρελαίου στην αγορά spot. Έτσι, η Shell υπόκειται στις διακυμάνσεις της αγοράς όσον αφορά την τιμή και την προσφορά.
Αυτή η ανισορροπία μεταξύ της περιορισμένης προσφοράς και της ζήτησης επιβεβαιώνεται στη Στατιστική Επιθεώρηση Παγκόσμιας Ενέργειας της ΒP για το 2008 (BP Statistical Review of World Energy 2008), όπου αναφέρεται ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αυξήθηκε κατά 1,1% το 2007 (περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα) κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης στις πετρελαιοεξαγωγικές περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής και της Αφρικής, οι οποίες αντιστοιχούσαν στα 2/3 της παγκόσμιας αύξησης, ενώ η παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκε κατά 0,2%.
Στη Στατιστική Επιθεώρηση Παγκόσμιας Ενέργειας της ΒP για το 2008 αναφέρεται επίσης ότι από το 2004 μέχρι το 2007 η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αυξήθηκε κατά 3,65%, ενώ την ίδια περίοδο η παραγωγή αυξήθηκε μόνο κατά 1,48%. Με άλλα λόγια, η νέα κατανάλωση είναι υπερδιπλάσια της νέας παραγωγής. Ενδεικτικά, η κατανάλωση στην Κίνα αυξήθηκε κατά 13,79% από το 2004, αλλά η εγχώρια παραγωγή της αυξήθηκε μόλις κατά 6,99%.
Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές σε κάθε χώρα καθορίζονται από τη σχέση προσφοράς και ζήτησης και επηρεάζονται από παράγοντες, όπως οι περιορισμοί προσφοράς του ΟΠΕΚ, οι γενικοί και τοπικοί φόροι, οι καιρικές συνθήκες, τα αποθέματα και το γενικότερο κλίμα της αγοράς".
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ακριβά τα καύσιμα σε σχέση με την τιμή του αργού πετρελαίου