ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Αφιέρωμα

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  18/11/2008
Αφιέρωμα
Δημήτρης Μακρυβέλιος: Oι συμβάσεις εταιρειών - πρατηρίων περιέχουν καταχρηστικούς όρους
Διαβάστηκε από 20384 αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:18/11/2008
Ο Δημήτρης Μακρυβέλιος είναι μέλος και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών.
Ο πρώην πρόεδρος της ΟΒΕ κάνει ξεκάθαρα λόγο, για ευθύνες των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, ενώ καταρρίπτει ευθύνες για ύπαρξη καρτέλ στη μεταφορά των καυσίμων. Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από τη συνέντευξη που ακολουθεί, προκύπτουν αρκετά και χρήσιμα ευρήματα.
Α.Τ.: Γιατί κατά τη γνώμη σας οι αυξήσεις περνούν αυτόματα στις λιανικές τιμές, ενώ δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο τουλάχιστον με τη ίδια ταχύτητα όταν έχουν πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου;
Δ.Μ.: Η αγορά πετρελαιοειδών στη χώρα μας, κατ' ομολογία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά. Αυτό είναι κύριο γνώρισμα του χώρου. Το πρόβλημα σχετικά με την ερώτησή σας ανάγεται στα διυλιστήρια, διότι η διαμόρφωση των τιμών γίνεται σε πρώτο επίπεδο εκεί και φυσικά αυτό γίνεται με αδιαφανή τρόπο. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι εταιρείες πετρελαιοειδών και ο τρίτος είναι τα πρατήρια. Δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια από τις εταιρείες προς τα πρατήρια. Δηλαδή λένε στα πρατήρια, ότι αν καταφέρουν να πουλήσουν μεγάλες ποσότητες θα τυγχάνουν μεγαλύτερης έκπτωσης από τους υπόλοιπους. Γενικά πάντως θα πρέπει να ξέρετε ότι η λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης καθορίζεται από τα διυλιστήρια, της εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών, τους βυτιοφορείς και τα πρατήρια μέσω των συμβάσεων που έχουν υπογράψει με τις εταιρείες που τις περισσότερες φορές περιέχουν πολλούς και καταχρηστικούς όρους. Πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι τα πρατήρια θα κατεβάσουν την τιμή, όταν το προϊόν που θα αγοράσουν θα είναι σε χαμηλότερη τιμή.
Α.Τ.: Θεωρείται υγιή τον ανταγωνισμό στο χώρο των καυσίμων;
Δ.Μ.: Σε επίπεδο πρατηρίων, λόγω του ότι είναι πολυάριθμα υπάρχει υγιής ανταγωνισμός. Ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί για τα φθηνότερα σημεία. Γιατί το κράτος δεν κάνει τιμοληψίες εκτός της λιανικής και στη χονδρική; Αφού κάθε εβδομάδα θέλεις να διευκολύνεις τον καταναλωτή, τότε ανακοίνωσε και τη μέση τιμή χονδρικής και τη μέση τιμή του διυλιστηρίου. Μην ξεχνάτε ότι οι πρατηριούχοι έχουν την "πινακίδα" τους, που αναγράφεται πόσο πωλούν, κάτι που δεν ισχύει για τις εταιρείες εμπορίας και για τα διυλιστήρια. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι και η Επιτροπή Ανταγωνισμού παραδέχεται ότι υπάρχει αδιαφάνεια στη διαδικασία με την οποία τιμολογούν τα καύσιμα τα διυλιστήρια.
Α.Τ.: Γιατί κατά τη γνώμη σας βλέπουμε μεγάλες αποκλίσεις τιμών μεταξύ των εταιρειών εμπορίας;
Δ.Μ.: Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και μεταξύ πρατηρίων της ίδιας εταιρείας, όχι μόνο σε επίπεδο περιοχών, που πολλές φορές φτάνουν και τα 0,30 ευρώ το λίτρο. Εδώ μπαίνει ο παράγοντας "εταιρείες εμπορίας-συμβάσεις αποκλειστικής συνεργασίας". Αυτά πριμοδοτούν τις μεγάλες αποκλίσεις. Μια εταιρεία που συνεργάζεται με 200 ή 300 πρατήρια στην Ελλάδα, τιμολογεί με 200 ή 300 διαφορετικούς τρόπους. Είναι απολύτως νομότυπο, αλλά όταν αυτό γίνεται από όλες τις εταιρείες, τότε οδηγεί σε εναρμονισμένη οικονομική πολιτική. Επομένως παίζει ρόλο και η περιοχή. Όπως θα έχετε παρατηρήσει και εσείς, υπάρχουν περιοχές όπου τα καύσιμα μονίμως πωλούνται ακριβά. Αυτό δεν έχει να κάνει με τα μεταφορικά, αλλά με τον κακό ανταγωνισμό, όπως στην Κρήτη και στη Θεσπρωτία, όπου δραστηριοποιούνται λίγες εταιρείες και πωλούν σε υψηλές τιμές. Στη Θεσπρωτία ειδικά που αποτελεί την πύλη εξόδου προς την Ιταλία, οι εταιρείες εκμεταλλεύονται πλήρως τους εξερχόμενους οδηγούς προς την πιο "ακριβή" γειτονική χώρα και πωλούν σε πολύ υψηλές τιμές.
Α.Τ.: Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στη διαμόρφωση της τελικής τιμής, οι βυτιοφορείς;
Δ.Μ.: Οι βυτιοφορείς είναι ένα καρτέλ και επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές, διότι τα κόμιστρα δεν διαμορφώνονται ελεύθερα. ¶λλη μια ευθύνη του κράτους, είναι και τα κόμιστρα που είναι ήδη τιμολογημένα. Εν ολίγοις εγώ προσωπικά δεν μπορώ να ψάξω στην αγορά και να βρω βυτιοφόρο που θα φέρει τα καύσιμα 100 ευρώ φθηνότερα. Δηλαδή υπάρχει πλαφόν στα μεταφορικά και πρόκειται για κλειστό κύκλωμα που κρατά όλη την αγορά σε ένα συγκεκριμένο κόμιστρο. ¶ρα και εδώ παρουσιάζονται προβλήματα ανταγωνισμού.
Α.Τ.: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια σχετικά με την παραγωγή των καυσίμων;
Δ.Μ.: Η πρωτογενής μορφή καυσίμου διυλίζεται στα 4 διυλιστήρια που υπάρχουν στη Ελλάδα. Όλοι οι τύποι των καυσίμων, παράγονται σύμφωνα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Δηλαδή η βενζίνη είναι μια, ενώ υπάρχουν εταιρείες, που για εμπορικούς λόγους βάζουν διάφορα πρόσθετα, γι' αυτό άλλωστε και παρατηρούμε σε μερικά είδη διαφορές στην τιμή. Τα διυλιστήρια "μοιράζουν" τη διαθέσιμη ποσότητα ανάλογα με τις ανάγκες.

 
 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ακριβά τα καύσιμα σε σχέση με την τιμή του αργού πετρελαίου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
Μιχάλης Κιούσης: Τα διυλιστήρια είναι καρτέλ
Η άποψη της Shell σχετικά με τον χώρο των καυσίμων
Δημήτρης Μακρυβέλιος: Oι συμβάσεις εταιρειών - πρατηρίων περιέχουν καταχρηστικούς όρους
Από τι εξαρτάται η τιμή λιανικής;
Μιχάλη Χρυσοχοϊδης: Στην ελληνική αγορά καυσίμων επικρατεί όργιο κερδοσκοπίας
Συμπέρασμα