Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Έρευνα: Γιατί αγοράζει κάποιος ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο;

2.732 Επισκέψεις στο άρθρο (10/2/2021)

Αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί λόγοι που το κοινό αγοράσουν ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Ποια είναι τα οφέλη, ποια είναι η άποψη των ιδιοκτητών και πόσο ευχαριστημένοι είναι από την επιλογή τους;


Το γεγονός πως τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που οι μισοί καταναλωτές σε Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύουν πως η αγορά ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή. Το ποσοστό που το πιστεύουν αυτό για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα φτάνει το 51%, ενώ για τα υβριδικά, το ποσοστό των καταναλωτών είναι 45%.

Tην ίδια στιγμή, τρεις στους δέκα (31%) καταναλωτές, σύμφωνα με έρευνα της yougov, συμφωνούν ότι το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας είναι ένας καλός λόγος για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ενώ το ένα τέταρτο (27%) πιστεύει το ίδιο λόγω των φορολογικών πλεονεκτημάτων που έχουν. Ένας στους εννέα (11%) συμφωνεί ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο value-for-money από ό, τι τα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και το 7% πιστεύει ότι έχουν υψηλότερη αξία μεταπώλησης. Το ένα πέμπτο (20%) των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν δείχνουν επίσης ότι τα οφέλη στάθμευσης αποτελούν κίνητρο για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου - κάτι που υποδηλώνει ότι πολιτικές όπως χαμηλότερες χρεώσεις στάθμευσης για οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, αποδίδουν καρπούς.

Πέρα από τα οικονομικά οφέλη, τρεις στους δέκα (29%) καταναλωτές συμφωνούν ότι η μελλοντική εξασφάλιση είναι ένα ισχυρό κίνητρο για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου - κάτι που δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό πιστεύει ότι το μέλλον τείνει προς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μακριά από την βενζίνη και το πετρέλαιο.

Περίπου το 7% πιστεύει επίσης ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις από τα αυτοκίνητα βενζίνης ή ντίζελ, ενώ το 13% δηλώνει ότι τα χαμηλά επίπεδα θορύβου ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι ένας ακόμη λόγος για την αγορά του.

Όταν οι καταναλωτές επιλέγουν να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είναι γενικά ικανοποιημένοι με την απόφασή τους: 84% αναφέρουν ότι είναι ικανοποιημένοι με την αγορά τους, με το 51% να λέει ότι είναι «πολύ ικανοποιημένοι». Και ενώ έξι στους δέκα (60%) οδηγούς ισχυρίζονται ότι είναι ευχαριστημένοι με την αγορά τους για περιβαλλοντικούς λόγους, αναφέρουν επίσης μια σειρά από άλλα οφέλη. Οι μισοί (49%) λένε ότι η συντήρηση  των αυτοκινήτων τους είναι φθηνότερη, ενώ το 46% δηλώνει ότι το όχημά τους είναι value for money. Σχεδόν δύο στους πέντε (37%) δηλώνουν ότι εκτιμούν τα οφέλη στην φορολογία που έχουν τα αυτοκίνητά τους. Τέσσερις στους δέκα (40%) ιδιοκτήτες ηλεκτρικών απολαμβάνουν την άμεση επιτάχυνση του αυτοκινήτου τους, ενώ το ίδιο ποσοστό (40%) εκτιμά τον εσωτερικό και εξωτερικό σχεδιασμό τους.

Συμπερασματικά, ενώ το περιβάλλον είναι σαφώς ένα ισχυρό κίνητρο, δεν είναι ο μόνος λόγος που αναφέρουν οι ιδιοκτήτες ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων όταν τους ρωτούν γιατί είναι ευχαριστημένοι με τα οχήματά τους.
 

fiat
OPEL