Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Έρχονται μπαταρίες που φορτίζουν μέσα σε 10 λεπτά

3.965 Επισκέψεις στο άρθρο (3/6/2021)

Ερευνητές υποστηρίζουν πως κατασκεύασαν μπαταρίες που φορτίζουν μέσα σε 10 λεπτά, προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία και είναι πιο ελαφριές και ανθεκτικές.

Tα αποτελέσματα της έρευνάς της σχετικά με το σχεδιασμό μπαταριών στερεάς κατάστασης (solid-state) δημοσίευσε μια ομάδα από την Σχολή Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Ο επικεφαλής της ομάδας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Xin Li περιέγραψε την προσπάθειά τους ως την αναζήτηση για το Άγιο Δισκοπότηρο των μπαταριών που ο Li, πλέον, πιστεύει ότι έχει βρεθεί.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου κυριαρχούν σήμερα στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για το μεγάλο τους βάρος, την αυτονομία τους και το πόσο ανθεκτικές είναι μετά από συνεχείς κύκλους φόρτισης-αποφόρτισης.

Αντίθετα, οι νέες μπαταρίες λιθίου-μετάλλου μπορούν να αποθηκεύσουν περισσότερη ενέργεια στον ίδιο όγκο και να φορτίζονται πιο γρήγορα μέσα σε 10 με 20 λεπτά, με τις έρευνες της ομάδας να δείχνουν πως μπορούν να διατηρούν χωρητικότητα 82% ακόμα και μετά από 10.000 κύκλους φόρτισης-αποφόρτισης, γεγονός εξωπραγματικό σε σχέση με τις τωρινές μπαταρίες ιόντων λιθίου που αρχίζουν να χάνουν την χωρητικότητά τους μετά από 900 φορτίσεις. Η διάρκεια ζωής των μπαταριών λοιπόν θα μπορούσε να αυξηθεί στα 10-15 χρόνια χωρίς να χρειάζεται αντικατάσταση

Ο λόγος που μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχουν υιοθετηθεί οι μπαταρίες λιθίου-μετάλλου από τις εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων είναι ότι μπαταρίες αυτές δεν έχουν καλή σταθερότητα. Οι ερευνητές όμως τώρα ανακοινώνουν πως με έναν σχεδιασμό εφηύραν, το πρόβλημα αυτό μπορεί να ξεπεραστεί μια για πάντα.

«Αυτός ο σχεδιασμός δείχνει ότι οι μπαταρίες λιθίου-μετάλλου με τεχνολογία solid-state θα μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικές με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως. Η ευελιξία των μπαταριών που κατασκευάσαμε ταιριάζει με τις απαιτήσεις που έχει η μαζική παραγωγή στην βιομηχανία μπαταριών», προσθεσε ο Li.

Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

FORD
ALL SEASON BRIDGESTONE NEXEN TOYO