Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
3 φωτογραφίες »

Ηλεκτροκαύσιμα στους κινητήρες καύσης φέρνει η Porsche

1.757 Επισκέψεις στο άρθρο (22/3/2021)

Θέλοντας να διατηρήσει «ζωντανούς» τους κινητήρες εσωτερικής καύσης η Porsche προσανατολίζεται στο να εφοδιάζει τα μοντέλα ΚΕΚ με ηλεκτροκαύσιμα αντί βενζίνης και diesel.


Σε μία εποχή που η ηλεκτροκίνηση δεσπόζει, ολοένα και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους ώστε να διατηρήσουν στο ακέραιο τις πωλήσεις των μοντέλων τους. Πέρα από τις γνωστές προτάσεις των αμιγώς ηλεκτρικών ή των υβριδικών κάθε φύσης, υπάρχει μία διαφορετική αλλά ενδιαφέρουσα προσέγγιση, η αξιοποίηση των ηλεκτροκαυσίμων.
 
Τα περίφημα e-fuels είναι συνθετικά καύσιμα τα οποίοα υπόσχονται κλιματική ουδετερότητα όσον αφορά τους ρύπους τους, οπότε εφόσον αποδειχθούν αποδοτικά ενεργειακά μπορεί στο μέλλον να αντικαταστήσουν την βενζίνη και το diesel. Αυτός είναι και ο μακροπρόθεσμος στόχος της Porsche, η οποία επιδιώκει μετά το 2030 να πωλεί μοντέλα εσωτερικής καύσης με e-fuels.
 
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Michael Steiner, επικεφαλής της γερμανικής μάρκας, με τον τρόπο αυτό η Porsche θα μπορέσει να διατηρήσει αναλλοίωτη την γκάμα των αυτοκινήτων της επιβεβαιώνοντας στην πράξη την βιωσιμότητα των ηλεκτροκαυσίμων. Ήδη, εξάλλου, έχει συνεργαστεί με την Siemens Energy για την κατασκευή εργοστασίου ανάπτυξης e-fuels στην Χιλή. Εφόσον η συγκεκριμένη πολιτική αποδώσει, θα επιτρέπει σε πολλές μάρκες να συνεχίσουν κανονικά τις πωλήσεις τους σε χώρες οι οποίες έχουν εξαγγείλει απαγόρευση οχημάτων με εσωτερική καύση από το 2030 και έπειτα, με χαρακτηριστική περίπτωση την Μεγάλη Βρετανία. Ο Steiner, πάντως, επισημαίνει την ανάγκη περιορισμού του είδους καυσίμου, καθώς αν στην θέση των ορυκτών χρησιμοποιούνται συνθετικά, οι εκπομπές CO2 είναι εντελώς διαφορετικές. Μάλιστα, δεν απαιτείται καμία τροποποίηση στην λειτουργία των κινητήρων, επομένως το project της Porsche μπορεί να αποτελέσει «σωσίβιο» για τα θερμικά μοτέρ.
 
Το θρυλικό 911 είναι το πρώτο μοντέλο στο οποίο θα γίνουν δοκιμές στο κατά πόσο μπορεί να κινηθεί «πράσινα», καίγοντας από το 2022 ηλεκτροκαύσιμα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι διεργασίες παραγωγής αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων, με την Porsche να εκτείνεται σε πολλά πεδία δράσης, θέλοντας να παρουσιαστεί έτοιμη για το μέλλον της αυτοκίνησης.
 
 

Toyota
Citroen