Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Κρατάνε οι μάρκες τα καλύτερα σχέδιά τους για τα ηλεκτρικά;

2.754 Επισκέψεις στο άρθρο (8/3/2021)

Γιατί δεν είδαμε ποτέ τόσο ξεχωριστά, όμορφα και λιτά αυτοκίνητα τόσα χρόνια;


Είτε τα θέλουμε τα ηλεκτρικά είτε όχι, είτε μας ενθουσιάζει η τεχνολογία που έρχεται είτε όχι, ένα πράγμα είναι πλέον σίγουρο. Η σχεδίαση των αυτοκινήτων ξαναγίνεται ενδιαφέρουσα και οι κατασκευαστές λανσάρουν το ένα μετά το άλλο, όμορφα αυτοκίνητα.

Όχι, δεν ήταν άσχημα τα αυτοκίνητα μέχρι τώρα. Αλλά μέσα από την εξελικτική σχεδίαση, ήταν ουδέτερα, και συχνά αδιάφορα. Η λογική τα ήθελε αρκετά ωραία ώστε να ελκύουν το ενδιαφέρον, αλλά όχι πολύ τολμηρά ώστε να μην διώχνουν όσους δεν είναι του στυλ τους.

Με τα ηλεκτρικά το πράγμα άλλαξε τελείως. Από τη μία η Tesla, η πρώτη μάρκα με αποκλειστικά ηλεκτρικά μοντέλα που έκανε τόσο ντόρο γύρω από το όνομά της, μπήκε δυναμικά με μια σχεδίαση απέριττη, λιτή, φουτουριστική και ξεχωριστή μέσα και έξω. Το στοιχείο κλειδί εδώ είναι η λέξη «λιτή».

Αυτή η απλότητα έγινε το κοινό σημείο αναφοράς για όλους τους κατασκευαστές, είτε από κει και πέρα έβαλαν ακόμη ένα δικό τους στιλ, είτε όχι. Και έτσι από τη μία οι κάπως πιο συντηρητικοί έμειναν στο απλό, συγκεκριμένο και ουδέτερο, όπως η VW ή η Skoda. Άλλοι πάλι έκαναν το μεγάλο βήμα. Το ρετρό φυσικά βοήθησε, όμως ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τέτοια μοντέλα από πολλές μάρκες.

Δες ας πούμε το Honda e. Με τη Honda να μας έχει μάθει σε πιο φουτουριστικά μοντέλα εδώ και μερικές γενιές του Civic, η επιστροφή στο λιτό, χαριτωμένο και όμορφο ήταν πολύ ευχάριστη.

Και τώρα την ίδια κίνηση κάνει η Hyundai. Γιατί δεν είχαμε ποτέ το σχέδιο αυτό του νέου ηλεκτρικού Ioniq 5 σε μια γενιά i30. Μπορεί τα μικρομεσαία της Hyundai να είναι και πιο όμορφα σε κάθε γενιά, όμως αυτή η απλή, ρετρό, όμορφη σχεδίαση του νέου Ioniq 5 θα έκλεβε καρδιές όποτε και να γινόταν το λανσάρισμα.

Όμως γίνεται τώρα. Λες και οι  κατασκευαστές κράτησαν τις καλύτερες ιδέες τους για τώρα, για την ηλεκτροκίνηση. Λες και ήξεραν πως το κοινό θέλει κάτι να τους «χρυσώσει» το χάπι ώστε ακόμη και όσοι αντιστέκονται και βρίσκουν τα ηλεκτρικά βαρετά, αδιάφορα, λευκές συσκευές, ή φτάνουν να τα θεωρούν ως και το τέλος της αυτοκίνησης, βλέποντας αυτά τα μοντέλα, να μην μπορούν να αντισταθούν. Πιάνει όμως το κόλπο;

Τι λέτε; Εσάς σας κάνουν τα νέα μοντέλα αυτά να αφήσετε στην άκρη τις αμφιβολίες σας για την ηλεκτροκίνηση; Δουλεύει το «κόλπο» των κατασκευαστών να μας παρασύρουν στη νέα τεχνολογία, αν όχι με αυτή καθεαυτή, τότε με την σχεδίαση; Τι λέτε;

Mercedes
OPEL