Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Μπήκε σε διαβούλευση ο νέος Κ.Ο.Κ – Τι προβλέπει;

1.698 Επισκέψεις στο άρθρο (12/9/2024)
Μπήκε σε διαβούλευση ο νέος Κ.Ο.Κ – Τι προβλέπει;

- Προτεραιότητα στα δίκυκλα ενώ νομιμοποιεί τις «διηθήσεις»
- Αλλάζουν οι ποινές, δεν θα εφαρμόζονται στο αυτοκίνητο αλλά μόνο στον οδηγό
- Ο νέος Κ.Ο.Κ. βάζει τέλος και στο «σβήσιμο» κλήσεων
- Προβλέπονται ποινές και για την κατανάλωση ροφήματος ή φαγητού

Προβλέπει προτεραιότητα στα δίκυκλα ενώ νομιμοποιεί τις «διηθήσεις»

Τέθηκαν σε διαβούλευση οι αλλαγές που φέρνει ο νέος Κ.Ο.Κ., με τις αλλαγές να είναι πολλές και να έχουν στόχο να περιορίσουν τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Μια από τις αλλαγές που έκανε εντύπωση, είναι η προτεραιότητα που θα δίνει ο νέος Κ.Ο.Κ στα δίκυκλα. Πιο συγκεκριμένα, οι αναβάτες θα έχουν το δικαίωμα να περνούν μπροστά από τα αυτοκίνητα στα φανάρια για να περιμένουν το πράσινο, ενώ πλέον επιτρέπεται υπό όρους η διήθησητο (πέρασμα των δίκυκλων ανάμεσα στις σειρές των ακινητοποιημένων αυτοκινήτων). Τα δίκυκλα ,μπορούν πλέον να κάνουν ελιγμούς ανάμεσα στα σταματημένα αυτοκίνητα, εφόσον δεν ξεπερνούν το όριο ταχύτητας. Τέλος αλλάζει και ο τρόπος στάθμευσης με τον οποίο μπορούν να παρκάρουν οι μοτοσυκλέτες, αφού ο νέος Κ.Ο.Κ. προβλέπει ότι μπορούν να παρκάρουν μόνο κάθετα προς το πεζοδρόμιο.

Αλλάζουν οι ποινές, δεν θα εφαρμόζονται στο αυτοκίνητο αλλά μόνο στον οδηγό

Αλλάζουν και οι ποινές για τις παραβάσεις, με τον νέο Κ.Ο.Κ. να προβλέπει τρείς κατηγορίες παραβάσεων, ενώ πλέον παύει να εφαρμόζεται η ποινή στο αυτοκίνητο αλλά στον οδηγό. Να σημειωθεί, ότι αν δεν σαφής ο παραβάτης τα πρόστιμα επιβάλλονται στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, ενώ αν ο οδηγός υποτροπιάσει οι ποινές θα πολλαπλασιάζονται.

  1. Ε1: Οι παραβάσεις χαμηλών παραβάσεων, όπως το αντικανονικό παρκάρισμα και η έλλειψη των απαραίτητων εγγράφων, θα τιμωρούνται με 30 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος  έως και 10 ημέρες.
  2. Ε2: Οι παραβάσεις μεσαίας επικινδυνότητας θα τιμωρούνται με 150 ευρώ, και θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 20 ημέρες.
  3. Ε3:Στις παραβάσεις υψηλής επικινδυνότητας ανήκουν η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η επικίνδυνη οδήγηση, η υπερβολική ταχύτητα, η κίνηση στη ΛΕΑ και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αλλά και η στάθμευση σε θέση ή ράμπα ΑμεΑ, θα τιμωρούνται βαριά. Πιο συγκεκριμένα, αν προκύπτει κίνδυνος σε ξένες περιουσίες προβλέπεται φυλάκιση έως και τρία έτη, φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους αν προκύπτει κίνδυνος για άνθρωπο, ενώ μπορεί να επιβληθεί κάθειρξη έως 10 έτη για βαριά σωματική βλάβη ή σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις. Σε περίπτωση περιστατικού στην οποία υπάρχει θύμα, ο υπαίτιος θα φυλακίζεται για τουλάχιστον 10 έτη, ενώ αν υπάρχουν περισσότερα θύματα το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει και ισόβια.  

Ο νέος Κ.Ο.Κ. βάζει τέλος και στο σβήσιμο κλήσεων

Ο νέος Κ.Ο.Κ. προβλέπει την καταχώρηση κλήσεων σε νέα διαδικτυακή πλατφόρμα έτσι ώστε να σταματήσει το σβήσιμο κλήσεων. Ο οδηγός θα ενημερώνεται με SMS στο κινητό του τηλέφωνο, ενώ το πρόστιμο θα αναρτάται απευθείας στον λογαριασμό TAXISnet του παραβάτη οδηγού. Σε περίπτωση που ο οδηγός δεν αποπληρώσει την οφειλή, θα αποτελεί βεβαιωμένη οφειλή στο δημόσιο. Μάλιστα, ο ίδιος δεν θα μπορεί να πάρει πίσω και το δίπλωμα του μέχρι την οριστική αποπληρωμή ή διακανονισμό.

Προβλέπονται ποινές και για την κατανάλωση ροφήματος ή φαγητού

Ο νέος κώδικας, απαγορεύει και την κατανάλωση ποτού ή φαγητού στο τιμόνι, με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος για 30 μέρες. Ακόμα δεν επιτρέπει την οδήγηση με σαγιονάρες ή τα τηλεφωνήματα, αφού σύμφωνα με τις νέες διατάξεις τα χέρια και τα πόδια του οδηγού θα ρέπει να είναι ελεύθερα για οδήγηση. Τέλος προβλέπονται ποινές και για τους πεζούς οι οποίοι διασχίζουν πολύ αργά τις διαβάσεις ή στέκονται σε αυτές, καθυστερώντας την κυκλοφορία.

Autotriti.gr
TRANSIT VS BOXER