Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Ιωάννινα-Κακαβιά: Μπήκε στο ΕΣΠΑ η επέκταση - Τι θα περιλαμβάνει;

1.320 Επισκέψεις στο άρθρο (9/9/2024)
Ιωάννινα-Κακαβιά: Μπήκε στο ΕΣΠΑ η επέκταση - Τι θα περιλαμβάνει;
2 Φωτογραφίες »

- Μπήκε στο ΕΣΠΑ η κατασκευή του έργου «Επέκταση Ιόνιας Οδού: τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά»
- 69,5 χιλιόμετρα (2 τμήματα με 6 ανισόπεδους κόμβους) με προϋπολογισμό σχεδόν 290 εκατομμύρια ευρώ
- Θα λύσει τα προβλήματα προσβασιμότητας και συνδεσιμότητας σε δυσπρόσιτες περιοχές των Ιωαννίνων
- Εντός του Φθινοπώρου η παράδοση του έργου

Μπήκε στο ΕΣΠΑ η κατασκευή του έργου «Επέκταση Ιόνιας Οδού: τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά»

Την κατασκευή του έργου «Επέκταση Ιόνιας Οδού: τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά» ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, το οποίο εντάχθηκε πρόσφατα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Μεταφορές 2021-2027», με προϋπολογισμό τα 289.257.632 ευρώ. Πρόκειται για τον οδικό άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά, ο οποίος θα ξεκινά μέσα από την Ιόνια Οδό, θα διασταυρώνεται  με τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας και θα καταλήγει στον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς.

Θα έχει συνολικό μήκος 69,5 χιλιόμετρα χωρισμένο σε δύο τμήματα με έξι ανισόπεδους κόμβους το καθένα

Το έργο θα έχει συνολικό μήκος 69,5 χιλιόμετρα και θα χωρίζεται σε δυο τμήματα με έξι ανισόπεδους κόμβους το καθένα. Το πρώτο θα έχει νέα χάραξη 46,4 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από τον ανισόπεδο κόμβο της Εγνατίας, μέχρι το τέλος του ανισόπεδου κόμβου Καλπακίου. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, η αρχή θα γίνεται από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλπακίου και θα καταλήγει μέχρι τον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς με το μήκος να αγγίζει τα 23,11 χιλιόμετρα.

Πρόκειται για ένα έργο σε εθνικό επίπεδο και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα εμβληματικότερα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η κατασκευή του είναι ζωτικής σημασίας για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων καθώς και για την ευρύτερη περιοχή, αφού με την ολοκλήρωσή του θα εξοικονομηθεί χρόνος μετακίνησης των οχημάτων ενώ παράλληλα βελτιώνεται το οδικό δίκτυο σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων.

Θα λύσει τα προβλήματα προσβασιμότητας και συνδεσιμότητας σε δυσπρόσιτες περιοχές των Ιωαννίνων

Με την ολοκλήρωση του έργου, η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών υπόσχεται ότι θα λυθούν τα προβλήματα προσβασιμότητας και συνδεσιμότητας των γεωγραφικά απομονωμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της Περιφέρειας Ιωαννίνων, όπως:

  • η επιβάρυνση της πόλης των Ιωαννίνων από την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων καθώς και από τη διερχόμενη κυκλοφορία που εισέρχεται στον αστικό ιστό της πόλης
  • ο αυξημένος κίνδυνος οδικής ασφάλειας λόγω της μετατροπής από ένα ημιαστικό οδικό δίκτυο με ισόπεδους κόμβους σε έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο υψηλής ταχύτητας και μεγάλου μήκους, όπως είναι η Ιόνια Οδός
  • η δυσκολία της προσβασιμότητας στη ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Βιομηχανική Περιοχή.
Επιπροσθέτως, μαζί με τα ελληνοαλβανικά σύνορα το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να συμβάλλει και σε αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων (Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κροατία και Σλοβενία), οι οποίες αποτελούν πεδίο δραστηριοποίησης για αρκετές ελληνικές εταιρείες, ενώ παράλληλα θα συνυσφέρει και στην πρόσβαση για το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων. Επίσης, θα αποσυμφορεί την κυκλοφορία από και προς τις παραλιακές περιοχές των Τιράνων και της υπόλοιπης Αλβανίας.

Εντός του φθινοπώρου η παράδοση του έργου

Κλείνοντας, για το έργο έχει εκδοθεί η απόφαση έγκρισης των δικαιολογητικών του προσωρινού αναδόχου. Στην παρούσα φάση, έχει προχωρήσει η απόφαση κατακύρωσης και ανάθεσης της υπόψη σύμβασης, έχει ολοκληρωθεί ο προ-συμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ έχει ενημερωθεί και η Βουλή των Ελλήνων. Ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου είναι 54 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του φθινοπώρου.

AutoΤριτη
CADDY NEW EDITION