Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Οι «περιπέτειες» του Κάρλος Γκόσν άνοιξαν το δρόμο για νέες διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό της συμμαχίας.

Ανασυντάσσονται Renault & Nissan

1.839 Επισκέψεις στο άρθρο (23/11/2018)

Nissan και Renault θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ξανά μετά από πολλά χρόνια, προκειμένου να μοιράσουν εκ νέου την «πίτα» των μετοχών για να δημιουργηθεί μια πιο αποδοτική εταιρική σχέση.

Λίγες μέρες μετά τη σύλληψη και την κράτηση του μέχρι πρότινος αφεντικού της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi, Κάρλος Γκόσν, η Nissan φαίνεται πως στοχεύει στην έναρξη των συζητήσεων για την επανεξέταση της μετοχικής δομής της συμμαχίας. Υπενθυμίζουμε πως, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας απομακρύνθηκε από τη θέση του Προέδρου της Nissan μετά από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου χθες 22 Νοεμβρίου, ενώ διατηρεί τις θέσεις του ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Renault.

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές της Automotive News από το εσωτερικό της ιαπωνικής μάρκας, αυτή η αναδιάθρωση θα καλύψει τα όποια ζητήματα προκύπτουν για τα δικαιώματα ψήφου που θα έχει από εδώ και στο εξής η εκάστοτε μάρκα στη συμμαχία. Μάλιστα, αυτή η κίνηση μεταφράζεται σε άμεση αντίδραση των Ιαπώνων για την ισχυροποίηση της θέσης της Nissan στη συμμαχία στον απόηχο της απομάκρυνσης του Γκόσν.
 

Σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης, λοιπόν, τα μεγάλα κεφάλια των δύο εταιρειών θα ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις. Για την ιστορία σημειώνουμε πως, η σύναψη της συμμαχίας πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1999 και μετρά ήδη πάνω από 19 χρόνια ζωής, ενώ πρόσφατα και πιο συγκεκριμένα το 2016 στο πλάνο προστέθηκε και η Mitsubishi μετά την αγορά του 34% των μετοχών της.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως, η Renault κατέχει το 43% των μετοχών της Nissan, ποσοστό που της δίνει δικαίωμα ψήφου στο διοικητικό συμβούλιο της τελευταίας, ενώ η Nissan έχει στην κατοχή της το 15% της γαλλικής φίρμας χωρίς δικαίωμα ψήφου, κάτι που ενδεχομένως να αλλάξει εντός των ημερών.

Toyota
TA 4 THELO PSAXNO