Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

«Xρυσάφι» η βενζίνη μόλις 3 ώρες μακριά από την Αθήνα

9.249 Επισκέψεις στο άρθρο (11/7/2021)

1,6 ευρώ/λτ. στην Αθήνα, 1,7€ στην Κέρκυρα, 1,9€ στις Κυκλάδες, τι στο καλό συμβαίνει; Τρόμαξα όταν πήγα στην Ανδρο και είδα τις τιμές της βενζίνης. Φαίνεται ότι το ίδιο συμβαίνει παντού στις Κυκλάδες, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα νησιά οι τιμές είναι φυσιολογικές.

Οι τιμές των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα έχουν πάρει την ανηφόρα τους τελευταίους μήνες, καθώς η τιμή του μπρεντ έχει ανέβει πάνω από 80% σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, ενώ παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με την άρση του lockdown, αυξήθηκε και η ζήτηση των υγρών καυσίμων. Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω παραγόντων, έχουμε φτάσει να πληρώνουμε «χρυσή» την βενζίνη σε όλη την Ελλάδα.

Αν σου άρεσε: Kοινοποίησε το »
Σχολίασε το, στη σελίδα μας στο Facebook »


Για να έχετε μια εικόνα για την αύξηση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή στις 8/7/2020 ήταν 1,42 ευρώ/λίτρο αλλά φέτος, την όγδοη μέρα του Ιουλίου, η τιμή είχε αυξηθεί στα 1,67 ευρώ/λίτρο. Αύξηση τις τιμής βλέπουμε και στο diesel κίνησης καθώς, ενώ ένα χρόνο πριν η μέση τιμή διαμορφωνόταν στο 1,15 ευρώ/λίτρο, η μέση τιμή του αυτή την στιγμή είναι 1,38 ευρώ/λίτρο. Το κρεσέντο αυξήσεων των τιμών έχει μάλιστα φρενάρει τους τελευταίους μήνες και συγκεκριμένα από τις αρχές Μαρτίου.

Πάντα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας πως η τιμή που βλέπουμε στα πρατήρια εξαρτάται από τρεις παράγοντες. Αρχικά, περίπου το 23,5% της τιμής που βλέπουμε στα πρατήρια αφορά την αγορά της αμόλυβδης βενζίνης από τα διυλιστήρια, έπειτα το 67% είναι φόροι του κράτους (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ΦΠΑ 24%, η εισφορά του Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών, το Ειδικό Τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Εργασιών και το Ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΡΑΕ) και μένει ένα ποσοστό του 10% που αποτελεί το περιθώριο κέρδους των εταιρειών πετρελαιοειδών.

Στις Κυκλάδες οι υψηλότερες τιμές καυσίμων στην Ελλάδα
Μελετώντας, ωστόσο τα στοιχεία που δίνει στην δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, παρατηρούμε πως ο νομός με τις υψηλότερες τιμές καυσίμων στην Ελλάδα είναι αυτός των Κυκλάδων και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Συγκεκριμένα, ενώ στην Αττική μπορούμε να βρούμε την βενζίνη στο 1,64 ευρώ/λίτρο, όποιος επισκεφτεί τις Κυκλάδες θα δυσκολευτεί να βρει τιμές χαμηλότερα από 1,89 ευρώ/λίτρο για την 95άρα βενζίνη. Οι Κυκλάδες είναι επίσης ο νομός με την υψηλότερη τιμή 100άρας βενζίνης με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται πάνω από 2 ευρώ/λίτρο, ενώ στις Κυκλάδες βλέπουμε επίσης και την ακριβότερη τιμή στο πετρέλαιο με 1,58 ευρώ/λίτρο. Οι τιμές των υγρών καυσίμων στις Κυκλάδες αυξήθηκαν μάλιστα το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου σε σχέση με τον Ιούνιο. 

Μια γρήγορη εξήγηση και τις υψηλότατες τιμές υγρών καυσίμων στις Κυκλάδες θα ήταν τα επιπλέον έξοδα που υπάρχουν για την μεταφορά τους στα νησιά αυτά. Με έκπληξη ωστόσο βλέπουμε πως τα Δωδεκάνησα, που βρίσκονται πιο μακριά από Αθήνα αλλά και από τις Κυκλάδες, η μέση τιμή της 95άρας διαμορφώνεται πιο χαμηλά στο 1,8 ευρώ/λίτρο, ενώ πολύ πιο φθηνά κοστολογείται η βενζίνη σε απομακρυσμένα και ακριτικά νησιά της Ελλάδας όπως η Κέρκυρα (1,71 ευρώ/λίτρο), η Χίος (1,67 ευρώ/λίτρο) και η Λέσβος (1,74 ευρώ/λίτρο.). Σε κανονικά, δεδομένων των συνθηκών, επίπεδα επίσης βρίσκονται οι τιμές των καυσίμων στην μεγάλη πλειοψηφία των ηπειρωτικών νομών και φαίνεται πως οι τιμές δεν επηρεάζονται παρά ελάχιστα από επιπλέον χρεώσεις που θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν οι εταιρείες όπως είναι πχ. τα διόδια.

Με τις Κυκλάδες να αποτελούν τον δημοφιλέστερο προορισμό για τους περισσότερους Έλληνες αλλά και τους ξένους τουρίστες, δεν τίθεται θέμα φυσικά χαμηλής ζήτησης των καυσίμων, το αντίθετο θα λέγαμε πως συμβαίνει. Ακόμα, παρατηρούμε επίσης πως οι τιμές των καυσίμων στα νησιά των Κυκλάδων είναι υψηλές ανεξάρτητα εάν το νησί αυτό είναι η Ανδρος που βρίσκεται δύο ώρες μακριά από την Ραφήνα ή η Νάξος και η Σαντορίνη που βρίσκονται αρκετά πιο μακριά.

Ποιος πιστεύετε είναι ο λόγος που οι Κυκλάδες έχουν τις υψηλότερες τιμές καυσίμων στην Ελλάδα την στιγμή που ζήτηση στα νησιά αυτά από τους Έλληνες και τους ξένους τουρίστες είναι τεράστια; Aρκεί ο ισχυρισμός πως η τιμή τους ανεβαίνει λόγω του κόστους μεταφοράς τους; Aν συμβαίνει όμως αυτό, γιατί σε άλλα πιο μακρινά νησιά βλέπουμε πολύ καλύτερες τιμές; Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα σπεύσουν να πουν πως πρόκειται για αισχροκέρδεια. Εσείς σε τι συμπέρασμα καταλήγετε;
 

Αν σου άρεσε: Kοινοποίησε το »
Σχολίασε το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Hyundai
PEUGEOT